02 August 2014

SALAM AIDILFITRI 1435H MAAF ZAHIR & BATIN




sebelum gua mula menulis, disini gua ingin mengucapkan S A L A M A I D I L F I T R I , MAAF ZAHIR & BATIN pada semua yang mengenali gua samaada secara lansung mahupon tidak..sebagai manusia, gua tak pernah lari dari membuat kesilapan dan untuk itu gua sekali lagi ingin memohon maaf..kita kosong-kosong k? ( gua annoying pulak dengan tema raya astro #kosong-kosong ni..)

so, sebelom gua mula, baru-baru ni, adalah sahabat gua tye " asal kau sllu guna 'gua' eh? " gua jawab kt dia "tah la..mcm best tulis..tp tu xbermakna sikap aku mcm yang tgh kau fikirkan sekarang ni...kan??"

so, demi untuk sahabat gua tu, hari ni gua takkan guna perkataan "gua" ni..

ok..dah nama ny raya, memang ramai la yang akan update gambar-gambar raya kan..so di kesempatan ni aku nak update siket gambar-gambar raya aku kali ni..

lil sister, ayah, ummi n me... 

my big family

this year, kami masih berlima..tgk pose tgn! hehehe thn depan myb ber-6 dh kot.. (dengar2 cite abg gua yg baju biru ni nk kahwin..hehhehe)
tu cerita keluarga aku..ni nk update gambar entire family.. roughly la aku ambik k

my cousin, wawa n my little fruit son aisy rayyan 
mak teh's family

pak itam's family
so ni cerita raya aku..hehehe cukup-cukup lah kot aku update sampai sini..nanti ada cerita baru aku update ag..ok bai

19 July 2014

Bersawang dan terus bersawang


hai..

Tajuk entry kali ni mmg menggambarkan keadaan sebenar blog aku yg dah lama sgt aku xusik..busy dgn study, hal2 yg menghabeskan masa, tidur  rehatkan kepala n yang paling penting sekali TIADA SAMBUNGAN INTERNET & JIKA ADA SAMBUNGAN INTERNET SANGATLAH "LAJU" SELAJU FERARI PANCIT TAYAR..kau rasa??!

intro jeq aku dh bnyk melalut. actually aku n family baru balik dari KPJ Tawakal..untuk menyambut our new born family member, my 2nd niece Naurah Hamani.. ( oohh..terasa tua apabila dh tmbh sorg lagi ank sedara). we call her as baby ramadhan..sbb ny dye lahir 17 July 2014 (19 ramadhan)

NAURAH HAMANI


bila dh bertambah anak sedara ni, aku nak share ng korg ade satu cerita yg membuatkan aku nak tergelak sendiri. 
dalam bulan puasa ni, puan ummi suruh aku balik rumah tiap2 minggu..(kesian kat anak katanya)..n macam biasalah, balik n malam tu pergi terawih..nak d jadikan cerita, ada la sekumpulan makcik2 gossip dlm masjid tu..(ala kalau dalam filem tu, makcik2 yg keje cuci2 opis or keje kat pantry tu..kan depa2 ni sllu gossip..)
ok sambung cerita aku td..masa aku ng mak aku sampai dlm masjid tu, kumpulan makcik2 ni tgh duk bersandar tepi tiang..dh sampai masjid, kena lah buat solat sunat masjid dak..so di pendekkan cerita, selepas jeq siap buat sunat masjid tu, kumpulan makcik2 ni tadi mai la kat mak aku..nak order kuih raya jeq asalnya..dari order kuih raya sampai la berkaitan dengan hal aku...iya..hal aku pon di tanya ny

"dah habes ke belajarnya?"
"ambik course ape?"
"belajar kat mana?"
"bila nak makan nasi minyak along ni?"
"dah ada calon ke?"

amboi makcik soklan...mamarazzi sgt..oleh kerana dah x tahan nak dengar segala soklan serangan dari makcik2 ni, dengan tenangnya aku jawab

"buat apalah nak kalut2 pasal jodoh ni makcik..hidup saya ni terumbang-ambing lagi..belajar pon xhabes ag..kerja pon tak..nikah kahwin ni bukan mende main2..kalau boleh biarlah sekali jeq nikah kahwinnya..kalau x bersedia nt, macam2 hal boleh jd..walaupon sy ni perempuan, tapi kena ingt yg jd suami tu pon anak org..mana boleh cingcai2 jaga anak org..biarlah saya bersedia dulu fizikal mental sebelom kahwin ni..bukan senang..nak kongsi hidup dengan org luar..kita xtao sifat2 dye..sedangkan yg dh kawin lama pon boleh bercerai, ni kan pulak yg tergesa2 nak kawin..xkan la nak tangkap muat jeq lelaki2 yg ada..nak kena jugak tgk sifat, perangai, pe'el, agama dye..biarlah org nak kata sy kawin lambat ke, apa ke..mulut org mana sy boleh jaga, mana boleh tutup..jnji sy tao apa yg sy rancangkan n family sy tao apa yg sy buat..soal jodoh, sy serah pd ALLAH S.W.T..."

lepas aku ckp mcm tu, makcik2 tu semua senyum2 sumbing pandang aku, n blah dari tempat kami..the rest is history.. agak kuang asam ke aku jwb mcm tu???

tu satu..lagi satu hal, sekarang aku dh dlm tahun akhir, ekceli sem akhir for my degree. kekangan masa tu mmg xpayah cakap la..dh mcm jin jalan xcukup tanah jeq..class, due date asignment yg semakin membunuh, nak siapkan resume n semua mende yg sampai kau rasa mcm "that"s it..gua penat!" sampaikan project novel pon terbengkalai macam tu jeq..nanti bila dh start intern myb busy lah kan..n aku xtao la dapat siapkan ke tak project novel tu.. 

nak habes kan satu entry ni pon, berpuluh2 kali menguap...adoihai, letih lah macam ni..oklah, esok kalau free2 siket, aku sambung lagi..selamat kembali n selamat membaca blog aku yg xberapa nak best ni..baiii


SALAM TAKZIAH BUAT KELUARGA ANAK KAPAL & PENUMPANG #MH17
INNA LILLAHI WA INNA ILLAIHI RAJI'UN 
( TO ALLAH WE BELONG, AND UNTO HIM WE RETURN)




18 April 2014

no description


Friday 2014 04 18

apa benda yg aku nak cerita kali ni..ekceli aku nk share bnyk cerita tapi aku MALAS  xberapa rajin nak menaip..sebab aku dilahirkan sebagai seorang pemalas! ( cc to : my bestie nurul amalina)


so untuk entri  kali ni aku nak share something..bukan something pon..tapi project novel..nak menulis katanya..idea mmg ade, tapi tiap kali aku nak menaip tu, aku xberapa nk rajin..hahaha so aku share kt sni draft dlu la..

title: PRAMUGARA VS HUMAN RESOURCE


“awak bangun..makan sikit..alas perut tu..nanti masuk angin gastric pulak nanti..”
lembutnya suara dia hari ni..kalau hari-hari macam ni kan bagus..
“saya ada masak bubur ni..bubur nasi dengan ayam..bangun lah awak..”
Mak aiihh…lembutnya dia cakap ng aku.. ok kita try manja-manja dgn dia..
“bila sakit jeq bubur..sakit jeq bubur..tak nak lah..awak makan jeq lah..” buat-buat merajok siket afiz..
“makan afiz! Jangan banyak songeh. It’s good for your digestive system...! lagipon dah dekat sejam awak tak makan..”
Garangnya lah isteri aku ni..aku tengah sakit-sakit ni bukan nak di manjakan..lagi di marahnya ada.
“awak makan dulu..saya nak ambil sweater awak..lepas ni kita pergi klinik..faham? And if you need anything just call me...”
“can u feed me? Pleaseee…” dia menoleh sekilas sebelum berlalu pergi.. that’s my girl!
Garang-garang dia pon, still dia layan aku gak..dalam garang-garang tu ada manis nya jugak.. untung nya sejak ada isteri ni..makan pakai di jaga..makan minum terhidang..dan kalau masa kejadian 8 bulan lepas aku tak pergi pujuk dia, mungkin hari ni dia bukan jadi milik aku, mungkin dia bukan isteri aku..
Bila di ingat semula apa yang jadi dulu, aku sendiri masih rasa kesakitan tu. Ketika tu, aku nyaris kehilangan dia..ya aku hamper kehilangan dia dari hidup aku. Tapi jodoh, ajal & maut di tangan ALLAH s.w.t. alhamdulillah..terima kasih ALLAH untuk jodoh yang KAU tuliskan pada aku ini..
YA ALLAH, aku mohon kepadaMU agar kebahagian yang aku kecapi hari ini akan kekal sampai bila-bila, insyaALLAH sampai ke syurgaMU..rahmatilah dan limpahilah rumah tangga kami dengan kasih sayang serta cinta dariMU YA ALLAH..amin ..


so macam mane? kalau ok bgtao aku k..untuk aku teruskan novel ni, aku kene study siket la skop kerja sebagai pramugara ni..

ok..nanti kalau aku dh ade sambungan #project #novel ni, aku try update kt sini..tapi tak janji..

baii...aku ada class ni..n aku dalam class sebenarnya...

13 April 2014

Setelah sekian lama...


Assalamualaikum..

Dah lama sgt aku tak update blog ni..ekceli aku busy siket lately ni..macam heading post ni lah..setelah sekian lama, now aku dh final year! ea i'm in final year n in my second last semester..through out this 2 years, life aku ada up & down..biasa la..dah nama pon manusia, student..aptb :(

Banyak cerita yg aku nk cerita sebenarnya..tp nak menaip tu aku malas..OK hari ni aku try tok lengkap kan entri ni..

baru2 ni aku de gak la start2 nak buat novel..bila idea tu dtg aku terus taip takot ilang..bersemangat ni nak menaip..sempat la siap dlm 5 page..pastu aku blank..hahaha ha sebelom lupe, tajuk my so-called-novel adalah, "PRAMUGARA & HR"...lepas siap 5 page tu, aku dh takde idea nk sambung sampai sekarang..so kalau korg ada idea yg bernas nk bg aku sambung dlm "PRAMUGARA & HR" tu, sebesar KLIA aku tadahkan..hahahaha feel free for giving ideas..

jadi sebelom aku mengudur diri...(hahahaha lagu sangat) aku nak mengucapkan salam takziah kepada keluarga anak kapal & penumpang pesawat MH370..bersabarlah dengan dugaan ni & percaya setiap kejadian yang berlaku ni pasti ada hikmah.. Al-Fatihah


14 May 2013

NEW ADDITION OF OUR FAMILY

Alhamdullillah.. my sister safely delivered a cute baby boy who looks exactly like her on Mei 10, 2013 at 1735H :) Because her blood pressure is high and she go straight for LSCS operation (Lower Segment Caeserian Section). Her BP needs to be monitored regularly and her baby also needs a regular monitoring. Outside the operation room, all we can do is just DOA and keep DOA..
now i wanna introduce our first junior of the house:
                                                         (insert firework!!)

                                         ASYH RAYYAN B. MOHAMMAD REDZUAN






this i what i call LOVE..
sayonara..

24 April 2013

C.R.U.C.I.A.L T.I.M.E




macam azab sangat gayanya aku bile hujung2 sem ni..hehehe
mana tak azabnya, lau sume keje kau buat last minute..haaa padan muka! ok..sentaaappp

lately ni, aku mudah sgt terasa hati..ciket2 mende terasa hati..dh pandai2 pulak terasa hati sekarang gemok ni..hahahhaa tah la..perubahan hormone la tuuu...layankan saje..




18 April 2013

sorry sir shahruddin


(^__^)
firstly, aku nak say sorry kat sir shahruddin..sbb ny? aku memain dlm class CSP..bahahaha dye ajar okey, aku jeq yg memain..hikhikhik tgk la..dlm class boleh dok hapdate blog..bukan xnak focus, tp mmg xboleh nak focus..lau aku dpt focus kang, xnmpk la ke proffeser-an dye sbg lecturer.. =p

erm, hari isnin dlu, sumpah terkejut..aku nk cite kt sni, tapi xboleh sbb mmg konfem dye baca blog aku..bak kata kwn aku la 
" eleh..alasan jeq dye tu.."

aarrgghhhh! tension ny..nak luahkan tapi xdpt..uish stress! bahahaha (sangat)

eh ape aku nak tulis td?? uishh faktor umor meningkat la ni..byeee

sayonara